НУ Св. Кл. Охридски
НУ Св. Кл. Охридски / netinfo
16 ученици и 5 учители от НУ „Св. Кл. Охридски” бяха поканени да пътуват с композицията „Влак на буквите”, организирана от БДЖ, във връзка с 24 май. Първият „Влак на буквите” беше под егидата на президента на Република България Румен Радев. Организирано бе благотворително пътуване до Банкя с ретро-локомотива „Баба Меца”, който и до днес е най-мощният парен локомотив в Европа и на него като огняр е работил поетът Никола Вапцаров в продължение на три години.

НУ Св. Кл. Охридски
netinfo

За участие в пътуването бяха поканени изявени учители и ученици от цялата страна. Така за първи път в рамките на тържествена програма, посветена на славянската писменост на едно място бяха събрани деца от различни етноси и националности с техните преподаватели.
В групата бяха включени ученици не просто с отличен успех, с изявени лидерски изяви, а изявени в някаква област и допринесли с добро дело за училището ни, с колективна кауза, в помощ на някого, за природата и др. Не просто деца-лидери, а деца-пример. Учениците, които избрахме бяха с постижения от състезания и олимпиади в областта на математиката, литературата, гражданското образование, изкуството, музиката и спорта, информираха от Началното училище.

Пристигайки на перона, първокласникът Виктор Миленски, в ролята си на репортер, впечатли журналистите, които го интервюираха. Той получи и специален бадж. Виктор участва в клуб "Фото, моля", който бе създаден по проект "Твоят час" на МОН. Останалите ученици получиха брошури, значки и писмо специално от президента  на Република България.

НУ Св. Кл. Охридски
netinfo

В състава на композицията беше включен вагон, наречен „Трака-трак книжарница” и в нея бяха изложени детски книжки на различни издателства. Учениците си избраха и купиха книжки и получиха, като подарък по още една.

НУ Св. Кл. Охридски
netinfo

Така, в Деня на славянската писменост, ученици и учители от Началното училище в Кюстендил, получиха за награда пътуване с „Влак на буквите”.
 
 
Дарик- Кюстендил