/ Дарик,архив
Търсене на съкровища, игра с глина и изложба на деца са само част от инициативите предвидени да се осъществят в Регионалният исторически музей- Кюстендил в Европейската нощ на музеите на 20 май.
„Отново основната насока от проявите са насочени главно към децата. Всеки желаещ обаче може да се включи в изработването на глинени съдове. Имаме две грънчарски колела на които ще може да се твори.  Всеки изработен съд ще бъде изпечен в пещ. Така от 12 до 15 часа на 20 май ще бъде времето на грънчарската работилница. Имаме специалист в музея реставратор- керамик, който ще помага на желаещите да се включат в обработката на глинените съдове”, заяви за Дарик директорът на музея Валентин Дебочички.

Сред  другите атракции  ще бъде играта „Търсачи на съкровища”. Тя се различава от досегашната „Отключи историята на своя град".
„С новата игра искаме да има възможност всеки участник да получи награда по повод 120- годишнината на музея в Кюстендил. В новата игра всеки участник ще има карта с помощта на която ще се търсят съкровищата. Децата ще трябва да намерят 20 експоната от археологическата ни експозиция в зала „Асклепий”. В играта могат да се включат и възрастни. Тя е доста забавна, а освен това кара участниците да се вгледат по-внимателно в експонатите”, каза експертът от РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова.
Предвижда се и откриване на образователната изложба „Деца правят музей” с предмети изработени  в  „Музейната работилница за деца” на РЕМ- Кюстендил. Тя ще бъде открита от 19 часа  в къщата- музей „Димитър Пешев”.
В програмата за Нощта на музеите е предвидено огнено шоу от Театъра на огъня и сенките „Fireter”, както и театрално- танцова миниатюра от Танцова формация „Партньори” и музикални изпълнение на формация „Фолк-арт”.