Съдят и глобяват македонци с български гражданство, гласували незаконно на изборите за Европейски парламент
Съдят и глобяват македонци с български гражданство, гласували незаконно на изборите за Европейски парламент / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Стотици избиратели от Република Македония, които имат и българско гражданство са изправени на съд в България, защото са гласували, без да имат това право на изборите за Европейски парламент през май 2014 година. Те не отговарят на принципа за уседналост, да са живели най- малко 3 месеца преди изборите в България или друга страна членка на ЕС. Повечето от тях имат фиктивни адресни регистрации в България, нужни им за получаването на документа за самоличност.
Съдебната практика в Благоевград и Кюстендил се оказа различна.
283 са делата в Благоевград срещу македонци с двойно гражданство, които са гласували незаконно в Скопие и Битоля на изборите за Европейски парламент. Към този момент споразумения са сключили 85 души, каза районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Всички те са осъдени с глоба в размер на 300 лева. Призовките се връчват на граничните пунктове при влизане в страната.
Над 250 са досъдебните производства в РП- Кюстендил. Тук съдебната практика е друга, македонците с българско гражданство се освобождават от наказателна отговорност и Районен съд- Кюстендил им налага административно наказание „глоба", в минималния размер от 1 000 лева.
"Това си е откровена репресия. Тъй като нещата излизат от ЦИК, това си е акция на ДПС с цел да бъде нанесен удар върху българските интереси и българите в Македония. Това е идиотия измислена от някои болен мозък, напрактика обслужва политиката на Скопие да мачка българите в Македония. Тези хора, които се осмелиха да гласуват и ние, вместо да ги поздравим и поощрим, започваме да ги преследваме и напрактика вършим работата на скопските репресивни органи. Защо никои от прокуратурата и съда не си направи труда да провери как гласуват българите в Турция и те имат уседналост. Тъй като нещата излизат от ЦИК, това си е акция на ДПС с цел да бъде нанесен удар върху българските интереси и българите в Македония. Това е една тотална глупост, която акъла ми не може да побере", каза пред Дарик зам.- председателят на НС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.
20 души от семейството на Благой Панов ще трябва да платят по 1000 лв., защото са гласували в посолството в Скопие, на изборите за Европейски парламент.
"Ние всички които гласувахме в посолството ни имаше на списък там. След 1 година всички ние сме изненадани, за какво прокуратурата ни дава на съд. Не сме знаели за тази уседналост от 3 месеца и, че нямаме право да гласуваме. Гласувахме, защото се чувствахме като патриоти, за Република България. Защо хората от СИК не ни обясниха че нямаме право да гласуваме, тук трябва да е комисията, а не ние", заяви пред Дарик- Кюстендил Благой Панов.
"Информацията от Вас е новина за мен, в ЦИК няма такава информация", каза пред Дарик председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. По нейни данни към момента, голяма част от случаите, при които е нарушено изборното законодателство завършват с отказ от образуване на досъдебно производство или прекратяване на същото, като от прокуратурата приемат, че няма умисъл в действията на гласоподавателя.
"След всеки вид избори, избирателните списъци се предават на ГД ГРАО на МРРБ което извършва проверка на всички гласували лица, независимо където и да са гласували. След като получим информация за гласували в нарушение на правилата ние изпращаме преписката на съответната районна прокуратура по постоянен адрес на лицето, която да извърши проверка налице ли е фактически състав на престъпление, тъй като ЦИК не е компетентния орган по отношение на НК", заяви още пред Дарик Алексиева.