Великден
Великден / netinfo
ОД МВР- Кюстендил разпространи информация, със съвети към гражданите, как да се пазят от джебчии, какви действия да предприемат ако отсъстват от дома си през празничните дни за Великден и как да действат при излети в природата. “За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност”, коментира говорителят на дирекцията на полицията Катя Табачка.

Пазете се от джебчии
Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
•  Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
•  Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
•  Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
•  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Ако ще отсъствате от дома
•  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
•  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не споделяйте плановете си в социалните мрежи.
•  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви.
•  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
•  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
  Предупредете по-възрастните си роднини, ако някой им се обади по телефона и съобщи, тревожни вести за вас, ако иска пари, да не се доверяват! Да са убедени, че поискани по телефона пари, ако бъдат дадени, ще ги загубят. Телефонните измамници използват всеки повод да си набавят печалба.
 
Ако предприемате излет сред природата
•  Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки.

Ако ви предстои  пътуване:
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност. 
•  Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни  от Великден  до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
•  Имайте предвид, че трафикът на превозни средства  ще бъде засилен.  Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
•  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
•  Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана.
•  В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
•  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.
 
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи  настроението ви, сигнализирайте на тел.112, каза още Катя Табачка.
ОД МВР- Кюстендил