Сапарева баня за пример с минералната вода за отопление и СПА туризъм
Сапарева баня за пример с минералната вода за отопление и СПА туризъм / Община Сапарева баня

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев представи пред РСР на ЮЗР добрите практики от използването на минералните води за подобряване на енергийната ефективност и развитието на СПА туризма в общината. Заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район се проведе в Разлог. По традиция в Съвета участие вземат областните управители на петте области от Югозападния район, кметове на общини, членове на общинските съвети и представители на социално - икономически партньори. Участие в регионалния съвет взе и председателят на Общинския съвет в Сапарева баня Иван Куйов.

"Освен за лечебни цели и СПА туризъм, с проект от 2003 г., водата в Сапарева баня се използва и за отопление на общинските сгради. Административната сграда на Общината, ОУ „Христо Ботев", ОДЗ „Света Анна" и читалище „Просветен лъч - 1904" са обществените сгради, които се отопляват с геотермална енергия", коментира пред присъстващите Калин Гелев. Кметът на курортния град обясни, че отоплителната система е екологично чиста и щадяща природата. Гелев посочи още, че това е една добра енергийна ефективност, с която се спестява на година до 50 % от разходите, отделяни за отопление. "Със спестените средства можем да си позволим подобряване на материалната база в общинската среда", каза още кметът на Сапарева баня.

Сапарева баня за пример с минералната вода за отопление и СПА туризъм
netinfo

Използването на минералните води в Югозападния район бе един от акцентите в дневния ред на заседанието. На срещата бяха обсъдени наличните ресурси и възможностите за пълноценно използване на минералните води в района. От МОСВ поясниха и възможностите за подпомагане, от които могат да се възползват общините, за да развият потенциала на минералните води, намиращи се на територията им.