Районен съд- Кюстендил отмени глоба наложена на областния управител от Басейнова дирекция
Районен съд- Кюстендил отмени глоба наложена на областния управител от Басейнова дирекция / Дарик Нюз,архив

Районен съд- Кюстендил отмени наказателно постановление, издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район", с което на областния управител Виктор Янев е наложено административно наказание- „глоба" в размер на 500 лева, по Закона за водите. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд- Кюстендил.
На 01. 12. 2015 г., служители на Басейнова дирекция извършили проверка на участък от р.Бистрица след с.Соволяно, при която установили, че той е с нарушена проводимост. Наблюдавали се израснали, паднали и изкоренени дървета във водното течение, което било предпоставка за образуване на тапи.
"Безспорно бе установено, че при посочените в Наказателното постановление условия в участък от р.Бистрица след с.Соволяно с конкретни географски координати, същият е бил с нарушена проводимост. Посочените установявания обаче са абсолютно недостатъчни, за да се приеме, че с оглед наличието им жалбоподателят, в качеството му на длъжностно лице - областен управител на област Кюстендил, е нарушил чл.140, ал.5 ЗВ...............................
Действително, с цитираната разпоредба на областните управители са вменени определени задължения, когато почистването на речните легла е извън границите на урбанизирана територия. Последните обаче нямат абсолютен характер, напротив, същите имат конкретни измерения и в частност са от организационен и координационен характер, а в разглеждания случай такива предпоставящи установявания не са извършени. С други думи, обстоятелството, че към даден момент е установена нарушена проводимост на река извън границите на урбанизирана територия, то от това не следва автоматично, че съответният областен управител е нарушил чл.140, ал.5 ЗВ.
След като не се установи, че жалбоподателят, в качеството му на длъжностно лице (областен управител) не е изпълнил конкретно задължение по закон (ЗВ), то ангажирането на административнонаказателната му отговорност на основание чл.200а, ал.2 ЗВ е напълно необосновано", пише в мотивите си съдия Николай Николов.