Работещите в Напоителни системи са готови за протести и гладна стачка
Работещите в Напоителни системи са готови за протести и гладна стачка / netinfo

Работници и служители на "Напоителни системи", от клон „Струма-Места" в Дупница ще започнат протести в района на Благоевград, в четвъртък. Повече от 80 дни работещите в държавната фирма не са получавали заплати, като работодателят не е внасял осигурителни вноски, съобщиха от КНСБ- Дупница. Социалното напрежение във всички клонове е крайно изострено, коментират от синдиката. Търпението на работниците е изчерпано и на редица места има готовност за обявяване на ефективни протестни действия, включително и гладна стачка.
Народното събрание гласува промяна в Закона за водите, с която се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредно въздействие на водите. Тези средства с целево предназначение са крайно необходими за нормализирането на дейността на „Напоителни системи" ЕАД. Обичайната процедура за довеждане на приетата промяна до реално действие - постъпване на средства в дружеството, отнема време. Поради тази причина безпокойството на работниците и служителите остава непроменено, тъй като само взетото решение от Народното събрание не е гаранция, че в кратък срок работните заплати ще бъдат изплатени, заявиха от синдикалната структура.
КНСБ и Федерацията на незавимите синдикати в земеделието, настояват още на първото заседание на Министерски съвет да бъде включена точка, с която да се регламентира превеждането на средствата с целево предназначение в „Напоителни системи" ЕАД. Решението на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в дружеството е да бъдат блокирани пътища в страната и да бъдат проведени протестни действия пред сградите на съответни институции. От КНСБ съобщиха още, че Петър Стоянов - синдикален член на КНСБ от клон „Среден Дунав" - гр. Плевен е обявил отново гладна стачка.