Превозвачи Кулата
Превозвачи Кулата / БГНЕС
Митничари и превозвачи си имат утвърден регламент за безпроблемно преминаване на ГКПП- Кулата, сподели в регионалния ефир на Дарик за Югозападна България български шофьор. Например, за претоварване на камион, тарифата е 30 евро.
 
Търсят си за какво да изкарат някое евро. Обичайно е за претоварване, за извън габаритен товар. Най- често казват, че има претоварване на осите, без да е така, но там вече си има определени регламенти, между превозвачите и съответно КПП- то. Има си определени ставки, те си се знаят, записват се, даже се дава отчет и съм съответния превозвач, кой е минал и какво си е платил. За претоварването се взимат по 30 евро на камион. Ако минат днес 1 000 камиона, стотина да са с претоварване, за какви пари говорим и това е само едно от нещата, за които те глобяват. Искат се директно на КПП- то, където има камери, където се снимат, без да се притесняват, взимат си парите и ти казват давай, продължавай и така….”, коментира в ефира на Дарик Югозапад шофьор, работещ за един от най- големите български превозвачи.
Той се обади от Гърция, като допълни, че повече от 3 часа стои на едно място, а опашката пред граничен пункт Промахон е над 10 км.
 
23 души са арестувани при операцията срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна във вторник вечерта. Претърсени са 83 адреса. При обиските са намерени 63 000 лева. 
Специализираната операция се е провела в София-град, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничния пункт Кулата. Операцията е ръководена от двама прокурори, в нея участвали над 10 агенти от ДАНС и полицейски служители на ГДБОП. Акцията продължава с разпити на свидетели.
 
Дарик- Кюстендил