Председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов
Председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов / Дарик- Кюстендил
Председателят на ОбС Дупница Костадин Костадинов разкритикува поведението на министъра на околната среда и водите Емил Димитров по отношение на коментарите и действията му във връзка с ползването на яз. Дяково.

„Прекомерните и несъразмерни са обвинения, които понесохме като град, като община и като икономически субекти. 29 незаконни отклонения, цял един град краде вода, ВиК Дупница е за прокуратурата. Аз не считам по никакъв начин, че ние заслужаваме подобно отношение, или че имаме каквато и да била вина във връзка със създалото се напрежение с яз.Дяково“., каза Костадин Костадинов и допълни, че всичко това се прави, за да се напълни максимално бързо язовира и "някой да се превърне в герой".

„Аз твърдя, че няма 29 незаконни отклонения, отклоненията от напорния водопровод, те сигурно са и 2900 и то е съвсем обективно. Какво е „Напоителни системи“, това е дружество, което продава вода, всички тези отклонения и хора са си плащали водата“ каза още Костадинов. Той попита след 1 месец на кого ще продава вода „Напоителни системи“ и как ще се издържа, след като големите предприятия вече са намерени алтернативни източници, автокъщите също са намерили решение за захранване с вода.

Според Костадинов няколко са основните причини довели до намаляване на нивото на яз. Дяково – една от причините е наличието на ВЕЦ Яхиново, другата причина са загубите, които се генерират по канала от язовира до ТЕЦ-а, там има израсла буйна растителност, има и течове.

„Загубите при нормална работа на канала надвишават над 50 %, ако търсят виновник ето къде могат да го намерят“ каза Костадинов и даде пример след като е пусната водата преди няколко дни. От язовира към ТЕЦ-а се подава 30 л./сек до ТЕЦ-а достига малко над 16 л./сек. Вода с. Палатово вече има.

. Предизвикателствата пред община Дупница във ВиК сектора бяха обсъдени на работна среща с кмета на община Дупница, кметовете на селата, общинските съветници, представители на ВиК Дупница. Това, което стана ясно след срещата е, че след преговори с МРРБ, с. Баланово ще трябва да бъде захранено с вода от яз. Дяково през ТЕЦ „Бобов дол“, за селата Тополница и Делян ситуацията е сложна, тъй като трябва да се търсят алтернативни водоизточници.

Що се отнася до ВиК Асоциацията, това, което е ясно към момента, е че цената на водата се предлага да бъде 2.02 лв. с ДДС, ще бъдат запазени всички служители и от април месец оператор на територията на община Дупница ще бъде Кюстендилска вода. На 5 март предстои заседание на Асоциацията и тогава ще бъде дадена повече яснота по въпросите отнасящи се до община Дупница.