/ БГНЕС
Празникът на плодородието беше открит в Кюстендил. Той продължава и утре.

БГНЕС

На празника са представени уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, родени в Кюстендилския край. На специално аранжирани маси занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители - своята чиста и здравословна продукция.

БГНЕС

"Празникът на плодородието" е продължение на Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година в Кюстендил.

БГНЕС

Изложението е възстановено през 2008 година и оттогава се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

БГНЕС

По време на празника има богата художествена програма и арт-ателиета за деца. По-късно ще се състои и конкурс за най-красиво аранжиран щанд със плодове и зеленчуци и най-едра ябълка.

БГНЕС

На щанда на Института по земеделие тази година са показани 130 ябълкови сорта и хибрида. В генофонда на института има общо около 450, но не всички могат да бъдат изложени, каза Станислава Димитрова, главен асистент в Института по земеделие в Кюстендил. Тя представи от сцената общо 10 сорта, пет от които създадени в местния институт по земеделие.

"Тази година средният добив при ябълките в региона от декар е 4 - 4,5 тона, казаха специалистите от института и посочиха, че годината е по-добра за производителите на ябълки от миналогодишната.
БТА