Посланици и зам.-министър на Деня на европейското сътрудничество в Кюстендил
Посланици и зам.-министър на Деня на европейското сътрудничество в Кюстендил / netinfo

Заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова откри празника за Деня на европейското сътрудничество в Кюстендил. Официални гости бяха техни превъзходителства посланиците на Република Македония и Република Сърбия в Република България, Благой Ханджиски и Владимир Чургус, и на Република България в Република Македония, Иван Петков и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

 

 

 


„Изключително радостни сме да бъдем домакини на това партньорско събитие, изключително добри приятели сми с нашите съседи от Сърбия и Македония.Показахме, че освен едно голямо сърце, винаги е полезен и един голям портфейл.Надявам се ефективно да използваме средствата по програмите, за да можем да покажем един стандарт и едно прекрасно бъдеще", заяви при откриването кмета Петър Паунов.

„Първият програмен период е много успешен за нас, общо по двете програми са финансирани 250 проекта на стойност 50 млн. евро в посока социално включване, образование, околна среда, подкрепа на туризма от двете страни на границата.За новия програмен период ни предстоят нови успешни инициативи, бюджетът е същия, 50 млн. евро, ще фокусираме все повече върху развитието на инфраструктурата и най- вече в посока развитие на туризма, консервиране и реставриране на културно- историческото наследство от двете страни на границата.

Ще се фокусираме върху мерки за подобряване на околната среда, зелена инфраструктура, опазване на биоразнообразието. По програмата между България и Сърбия подкрепяме основно младежите. При България - Македония акцентът е върху иновациите и развитието на малки и средни предприятия през НПО", коментира Деница Николова.

 

 

Програмата е под надслов „Общите граници ни правят по-близки".Основната идея на събитието е да се представят културата и традициите на трите държави чрез представяне на традиционни народни танци и модно шоу. Най-младите участници - ученици от Кюстендил, Делчево и Сурдулица рисуваха по време на събитието върху 30- метрово платно,за да създадат една обща художествена творба, която ще олицетворява европейското сътрудничество.