Петър Петров: Проблемът с БДЖ трябва да се реши, преди да стане национален
Петър Петров: Проблемът с БДЖ трябва да се реши, преди да стане национален / НС

„Новата 2015-та година, както по всичко личи, започваме с проблеми от неотложен характер, които обаче не са били непреодолими. На първо място, искам да припомня, че парламентарната група на БДЦ гласува против Бюджет 2015, който беше определен като - единствено възможен", заяви депутатът Петър Петров, зам.- председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения на вчерашното й заседание. По думите му коректността изисква да се отбележи, че за казуса, който се разисква, членовете на Комисията са били предупредени от министър Московски по време на изслушването му на 10-ти декември.
„Само месец след това, последствията са налице. Типично за българската политика започваме дебати кой крив и кой прав. Реалните ни задължения като народни представители са не да правим заключения, а да даваме решения на обществеността. И тъй като още с началото на работата си, 43-тото Народно събрание декларира готовност да работи в дух на споделена отговорност, считам за необходимо да инициираме изслушване и на финансовия министър- г- н Владислав Горанов", заяви пред комисията Петров. Според него става дума и за финансовите измерения на един проблем от изключителна важност за обществото. „Длъжни сме заедно да дадем адекватни отговори на въпросите и нуждите на хората, които остават без работа, на тези, които остават без транспорт и на останалите, които са застрашени от същата съдба в близко бъдеще", допълни Петър Петров.
„Ескалиращото напрежение относно спирането на влакове и съкращения на служители в БДЖ и готовността на синдикатите за стачни действия, изправят държавата в ситуация на дестабилизация още в първите дни на годината. БДЦ счита, че трябва да се използват всички възможни средства на диалог, да се търси участието, мнението и конструктивните предложения на всички засегнати в случая страни, за да бъде намерено решение на проблема, преди неговото превръщане от ресорен в национален такъв", завърши изказването си Петров пред Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.