От Благодатният огън ще има и в трите православни храма в Кюстендил
От Благодатният огън ще има и в трите православни храма в Кюстендил / Дарик Нюз, архив

Благодатният огън ще бъде донесен тази вечер в трите православни храма в Кюстендил- „Св. Успение Богородично", „Св. Мина" и „Св. Димитър". За него до София ще пътува архиерейският наместник Генади Генадиев. Очаква се той да придружен от кмета Петър Паунов.
На Велика събота, Българска църковна държавна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай, ще бъде в светия град Йерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен.
Делегацията отлетя за Йерусалим в 4.30 часа сутринта, а връщането ще е между 19 и 19.30 часа. Самолетът с благодатния огън ще кацне на летище Крумово край Пловдив. Там ще са представителите на епархиите в страната, които ще занесат йерусалимския огън за вечерното богослужение за Великден.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.

По традиция, от свещения огън се палят хиляди свещи и кандила, като миряните вървят към домовете си, като пазят да не изгасне огъня. Точно в полунощ, свещениците ще поздравят с думите "Христос Воскресе!"