Опасност от измръзване на овощните дръвчета в Кюстендилския регион
Опасност от измръзване на овощните дръвчета в Кюстендилския регион / Дарик Кюстендил,архив

За сега няма измръзнали овощни дръвчета в Кюстендилския регион предвид ниските температури, това съобщи директорът на Института по земеделие Димитър Домозетов.

"Ако в следващите два- три дни се задържат температурите от порядъка на - 22 градуса, това може да доведе до измръзването на пъпките на черешите, прасковите и някои други костилкови видове. За съжаление не може да се направи нищо превантивно от този мраз", заяви Домозетов. Според него най- голяма опасност има за насажденията намиращи се в близост до река Струма. Опасност от измръзване има и за лозята при температури по- ниски от - 15 градуса.

"За да проверите дали едно овощно дръвче е измръзнало трябва да се отреже една клонка. След това я поставете в топло помещение и ако до три- четири дни пъпките се  развият значи няма проблем", допълни директорът на Института по земеделие. Последното измръзване на овощни дръвчета в региона е било през 1985 година, когато температурата е достигнала - 27, 9 градуса.