Общински съвет Сапарева баня увеличи капитала на съвместното дружество „Аква Трийтмънт
Общински съвет Сапарева баня увеличи капитала на съвместното дружество „Аква Трийтмънт / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил


Общински съвет Сапарева баня гласува увеличаване капитала на съвместното дружество „Аква Трийтмънт", където партньори са общината и руския фонд „Закон, справедливост и милосърдие". Кметът Сашо Иванов обясни, че в края на миналата година са получили писмо от „Аква Трийтмънт", че всички условия по договора, приети с решение на Общински съвет през септември 2012 година, са изпълнени. Тогава в решението е записано, че в едногодишен срок от регистрацията на дружеството строителството на Центъра за рехабилитация „Преображение" трябва да започне. Според една от клаузите ,ако то не стартира в рамките на година има опция за разваляне на договора. Изграждането на Центъра започна в края на 2013 година.
За цялостното изграждане трябва да бъде увеличен капитала, което налага и внасянето на такава докладна.
Кметът припомни, че на една от сесиите руските инвеститори са заявили намерение да вложат средства и в други направления като земеделие, овощарство и животновъдство. Тези дейности тогава не бяха разписани, сега дружествения договор беше допълнен. Притеснителна за съветниците се оказа една от точките отнасяща се до даване на съгласие съвместното дружество да започне процедура пред министерство на околната среда и водите за издаване на разрешително за хидроложки проучвания.
„Водата е публична-държавна собственост, общината не го разрешава това, но беше коректно като партньори да поискат от нас такова съгласие, за да започнат разговори с МОСВ. За нас е много важно развитието на балнеологията в Сапарева баня, затова е важно да се направи едно пълно обследване за потенциала на находището. Изключително хубаво за общината е, че има хора, които имат финансовия ресурс да направят такова обследване, защото и за хората, които правят такава голяма инвестиция е важно да знаят какъв е потенциала на това находище".
С решение на местният парламент беше сформирана временна комисия за преговори с Фонда с оглед бъдещите намерения на дружеството и общината. Комисията е 5-членна и в нея бяха включени Любен Кръстев, Елка Тодорова, Мариана Адвукатска, Любомир Георгиев и Васил Лазов. Освен тях по право в преговорите ще участват и представителите на общината в общото събрание на дружеството кмета Сашо Иванов и общинският съветник Калин Гелев. Дали общината ще излезе от съвместното дружество или не е въпрос на бъдещи преговори.