Община Трекляно прави подбор на двама съдебни заседатели
Община Трекляно прави подбор на двама съдебни заседатели / Дарик- Кюстендил,архив

Общински съвет -Трекляно обяви процедура за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Кюстендилски районен съд. За община Трекляно са определени двама души.
Съгласно чл. 67, ал. 1 от Закона за съдебната власт за съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който :
1. е на възраст от 21 до 68 години;
2.има настоящ адрес в община Трекляно, област Кюстендил:
3. има завършено най-малко средно образование;
4. не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
5. не страда от психически заболявания.
Кандидатите за съдебни заседатели подават необходимите документи в 14- дневен срок (от 04.11 до 18.11.2016 г.) в Деловодството на Община Трекляно
Избраната от Общинския съвет комисия разглежда подадените документи и допуска кандидатите, отговарящи на изискванията до етап изслушване. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в изготвения от комисията списък, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.
Комисията изслушва всеки от допуснатите кандидати в публично заседание, като всеки член на комисията може да задава въпроси. Комисията съставя доклад за протичането му, който се представя на Общинския съвет в 7-дневен срок преди гласуването.
Общинският съвет в публично заседание с мнозинство повече от половината от присъстващите членове определя кандидатите за съдебни заседатели, които предлага за избиране от общото събрание на Окръжен съд - Кюстендил.