Община Кюстендил ще търси кандидати за Space Camp Turkey
Община Кюстендил ще търси кандидати за Space Camp Turkey / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

Стипендия на община Кюстендил, за участие в програмата на Space Camp Turkey през 2014г. връчи Център за творческо обучение. Тя е на стойност 2 000 лв. и бе връчена на кметът Петър Паунов, от представителят на центъра Иглика Ангелова.
Екип на общинския център за свободното време ще бъде номиниран за жури, което ще събере кандидатурите на младежите от общината и ще излъчи най-добрите.
"Тази стипендия е една от трите, които ние ще връчим в България. Другите два града са Варна и Севлиево.Честито на Кюстендил", заяви Ангелова.

Община Кюстендил ще търси кандидати за Space Camp Turkey
netinfo


Желаещите да участват в програмата на Space Camp Turkey, изпращат есе или видео-есе на една от три предварително посочени теми, свързани с космоса. Есетата се оценяват от журито и най-добре представилите се кандидати ще бъдат наградени с участие в програмата. Space Camp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки.
В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година.
През 2013 година двама ученика от V ОУ "Христо Ботев" участваха в SPACE CAMP Turkey. Те бяха дофинансирани от община Кюстендил.
По време на проведената пресконференция бе представен и съвместен проект между община Кюстендил и Центъра за творческо обучение. Той е посветен на Устойчивото развитие в ранно- училищно образование.
По него са били обучени 100 учители в три направления- екологично развитие на околната среда и средите за учене, социализация на децата и подпомагане на талантливите деца.
"Получи се много добър резултат, който бе виден от проведеното 6 дневно обучение в Истанбул, Турция. Там нашите представители бяха едни от най- добрите. Тук проектът бе пилотен и обучителите за останалите градове ще бъдат оттук.", заяви представителят на Центъра за творческо обучение Иглика Ангелова.
"Мога да кажа, че е комплимент за това, че работим с такъв компетентен партньор. Много добра съвместна работа извършват двата екипа и от резултатите до момента е видно. Предизвикателство е сферата на науката, както за младите хора, така и за хората, които ги обучават. Иновациите са неразделна част от нашето бъдеще и се надявам, че ще съумеем да подкрепим всички млади хора", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.