Община Кюстендил санира поликлиники и училища с ESCO договор
Община Кюстендил санира поликлиники и училища с ESCO договор / netinfo

Подобряване на енергийната ефективност и експлоатационната годност на пет сгради планира община Кюстендил. По предварителни изчисления са необходими 3 млн. лв. за саниране на сградите на Първо и Пето (спортно) основни училища, двете поликлиники - в центъра и в кв. "Запад", и филиал "Райна Цанева" на детска градина "Слънце".

"Идеята е да се сключат т. нар. ESCO-договори, което означава извършване на ремонт на лизинг с гарантиран резултат. За срока за договора рискът е изцяло за сметка на фирмата, която ще спечели конкурса", каза за Дарик зам.-кметът Надя Каратова. Тя поясни, че разходите за енергийна ефективност не се считат за дълг. Общината ще се издължава на вноски в рамките на седем години.

Ако ОбС одобри предложението на общинска администрация на заседанието си утре, училищата и детската градина трябва да са готови до м. септември, а двете поликлиники- до октомври. От администрацията се надяват да заработи и съществуваща от април наредба, според която държавата поема разходите за енергийна ефективност на училища и детски градини.