Областната комисия по заетост определи 26 работодатели, които ще получат безвъзмездно финансиране по схема „Обучения и заетост“
Областната комисия по заетост определи 26 работодатели, които ще получат безвъзмездно финансиране по схема „Обучения и заетост“ / Областна управа- Кюстендил

26 фирми от област Кюстендил, които са обявили 89 свободни работни места от приоритетните групи и 34 от неприоритетните ще получат безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Обучения и заетост", по ОП „РЧР" 2014 - 2020г. Определеният финансов ресурс е 780 188, 74 лв. Приоритетните целеви групи са лица с основно или по-ниско образование, продължаващо безработни, регистрирани в „Бюро по труда" от 12 или повече месеца, както и безработни лица на възраст на 54 години.
Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие единодушно гласува „ЗА" така определеното класиране, което е извършено в съответствие с утвърдена от министъра на труда и социалната политика Методика за оценка. Заседанието ръководи областният управител Виктор Янев. Предварително одобрена работна група разгледа и оцени заявките на работодатели, кандидатстващи по процедурата.
Директорът на „БТ" - Кюстендил Юлияна Хаджиева поясни, че според общия сбор на точките в класирането, чийто максимален брой е 40, разпределението води Община Дупница с четиринадесет класирани фирми, които ще получат финансово обезпечаване в размер на 410 962, 72лв. В Община Кюстендил общо шест фирми, отговарящи на критериите ще получат предвидените 211 039, 92 лв. Три фирми са класирани в Община Сапарева баня с финансов ресурс 92 422, 50 лв. По една фирма, която ще се възползва от схемата има и в Община Бобов дол, Община Кочериново и с. Слокощица, Кюстендилско. Останалите Общини в област Кюстендил не са подали заявки за работни места по програмата.