Някои разбиват Медицинския център в ромския кв. Изток?
Някои разбиват Медицинския център в ромския кв. Изток? / Влади Владимиров

Медицинският център в ромския квартал "Изток" в Кюстендил е със счупени прозорци на всички кабинети. Съборена е една от тухлените стени, която огражда центъра. Той бе открит с финансовата помощ на фондация АДРА, по време на мандата на кмета Кирил Алексов. За посегателства върху центъра, които са от 7- 8 месеца алармира бившият кметски наместник и ромски общественик Стефан Лазаров.

"Имаме прекрасен лекар тук- д- р Младенов. Извършват се зъболекарски услуги, гинекологични прегледи, от скоро има и лаборатория за изследвания. В последните месеци се случват странни неща. Разочарован съм от някои жители на квартал "Изток"", заяви Лазаров. Миналата година е разбиван кабинета на лекаря и са откраднати апарати за диагностика. Бутната е тухлената ограда, от към двора на училището, която е възстановена, но днес отново е на земята.

"Това са група младежи, не може да са деца. Заслужаваме ли да се прави нещо в квартала , а ние да не го пазим? Това е срам за квартала. Ние не може да продължим така, няма го в други ромски квартали и в града. Кой е виновен, ние сме си виновни. Не може ние само да си знаем правата, а задълженията да не си ги знаем. Не може да си затваряме очите. Искам да призова квартала, да помислят какво се случва, ако продължим така този център ще затвори. Друго ме тревожи, целият квартал минава тук, а никои не взима отношение. Мен ме боли, оставил съм нещо тук", коментира Стефан Лазаров, показвайки счупените прозорци. Той допълни, че поема нещата в свой ръце и ще прави разяснителна кампания по време на сватби  и тържества в центъра.

"Досега стоях настрани, тук имаше ръководство, да не им се бъркам. Изглежда някои има интерес тук. Това се случва нощно време. Разбере ли се кой- майка му жална. Кой ни е виновен, българите ли, не- ние сме си виновни", заключи ромският общественик.

По време на снимките на центъра, един случайно преминаващ жител каза- "махнете го това от тук и този лекар имаме си други"!

Медицинският център се намира до 4- то ОУ, само на 50 метра от полицейския участък и центъра на квартала.