Нови избори за кмет в Баланово, има ли сценарии?
Нови избори за кмет в Баланово, има ли сценарии? / Маргарита Петрова

Кметът на дупнишкото село Баланово Иван Анадолийски подаде оставка. Така в Баланово за трети път ще избират кмет, най-вероятно през есента на тази година. Разходите по провеждането на вота са за сметка на данъкоплатците.

Молбата си Иван Анадолийски е депозирал в деловодството на ОбС Дупница, съобщи председателят на Общинската избирателна избирателна комисия Десислава Стойнева. След като и ОИК, и кметът на община Дупница Методи Чимев бъдат уведомени официално, ОИК ще се събере на заседание, а протокола ще бъде изпратен до ЦИК, след което президентът Росен Плевнелиев, с указ ще насрочи нови избори.

Иван Анадолийски беше кмет само няколко месеца, след като в селото се проведоха частични избори, които се наложиха, след като избраният на редовните избори Явор Митов, не отговаряше на условието за уседналост и избора беше касиран.

В молбата на Анадолийски за освобождаване от поста се посочва, че мотивите са лични. Самият той категорично отказа да коментира, защо само няколко месеца след като жителите на Баланово го избраха за кмет, се отказва от поста.

Десислава Стойнева не отрече, че подобна ситуация е обсъждана. "Знаем, че хората в Баланово искат Явор Митов за кмет, но дали има сценарий не мога да кажа", коментира Стойнева. На предстоящият трети вот, Явор Митов ще може да се кандидатира за кмет, тъй като вече отговаря на условието за 6 месеца уседналост.