Николай Христов ще представя България и Кюстендил на Летните олимпийски игри за глухи
Николай Христов ще представя България и Кюстендил на Летните олимпийски игри за глухи / Личен архив

Кюстендилският състезател по карате от клуб „Дарис" Николай Христов ще участва на 22- те Летни олимпийски игри за глухи- Дефлимпикс , домакин на които е София, от 26 юли до 4 август. Каратеката и треньорът му Борислав Иванов са в усилена подготовка за Олимпиадата, като 24 юли ще бъдат на централизиран лагер, за всички български спортисти преди игрите.

Николай Христов ще е единствения българин, който ще участва в дисциплината „кумите", в категория до 75 кг. и оупън категорията. Страната ни ще бъде представена от само още двама каратеки от софийски клуб, но на „ката". Христов участва в състезанията от официалния календар на Българската федерация по карате. Той е носител на Купата на България за младежи, вицерепубликански шампион и национален състезател.
Николай Христов премина специални изследвания в София. Той има 80% загуба на слух, но това не му пречи да е добър спортист. Екипът на Дарик- Кюстендил му желае успех на Олимпийските игри за глухи.

Николай Христов ще представя България и Кюстендил на Летните олимпийски игри за глухи
netinfo

Заявки за участие са подали до момента 4 300 състезатели от 93 държави, в 18 вида спорт. Игрите ще бъдат открити в зала „Арена- Армеец".
България, на последните Олимпийски игри за глухи преди 4 години в Тайпе, спечели 4 медала - злато в бадминтона за Гергана Баръмова, сребро за Ангел Кремов и бронз на Пламен Дончев и Иван Ангелов в борбата. Това лято родината ни ще бъде представена от 50 спортисти в 7 спорта - бадминтон, борба, волейбол, източни бойни изкуства, лека атлетика, плуване и боулинг.