Никола Татарлиев символизира Програмата си за управление на Община Кюстендил с римска монета
Никола Татарлиев символизира Програмата си за управление на Община Кюстендил с римска монета / Дарик Кюстендил

"Кюстендил-история, настояще и бъдеще", е слоганът на  Програмата за управление на общината на кандидата за кмет на ПП "ГЕРБ" Никола Татарлиев. Тя е разделена на отделни направления. Първото е управление на активите на Община Кюстендил. "Моето мнение е, че досега те не носят доходи", коментира Никола Татарлиев. Следващата позиция е развитие на инфраструктурата, транспорт и достъпна среда.

Идеята е да създадем среда, която да бъде удобна за живеещите, работещите и гостите на Кюстендил, каза още кандидатът за кмет от "ГЕРБ". Тук са включени и предложенията за  оптимизиране на ОП "Охрана" съобразно задълженията по опазване на урбанизираната среда и полските имоти, както и разработване на проекти с европейско финансиране за населени места под 2 000 жители.

Чистотата -част от културата на Общината, е друг акцент в Програмата. От ГЕРБ предвиждат данъчни облекчения към фирмите при въведено  разделно събиране на отпадъци.  Зелена община-общ устройствен план включва  разработване и приемане на нов такъв, тъй като сега действащият е от 1978 година. "Планът ще прекрати посегателствата върху паркове и градинки в междублоковите пространства", каза още  Никола Татарлиев.  Изработване на регистър на зелената система, основен ремонт на зоологическата градина, продължаване дейността на обществената трапезария, са другите важни акценти.

В раздела за културно-историческо наследство се предвижда два пъти годишно- март и септември, организиране на прегледи на художествената самодейност, както и достъп до културните събития на всички хора по света.

Програмата остава отворена за всички възможни предложения, каза още Никола Татарлиев. Той показа римска монета, където са изобразени планината Осогово, плодородието на Кюстендилския край с житото и гроздовете, природните богатства и минералните извори. Това са и основните моменти,  които обхваща Програмата.

Кандидатът за кмет от ПП "ГЕРБ" представи и таблица с класация по стойност на изплатени суми по договори за проекти, където Община Кюстендил се подрежда на 188 място сред останалите общини в страната. Данните сочат, че при 33 млн. лева стойност на представени проектни предложения, изплатените суми по договори са 203 609 лева.