Напрежение с ученическите униформи и в ОУ Неофит Рилски в Дупница
Напрежение с ученическите униформи и в ОУ Неофит Рилски в Дупница / netinfo

Около 20 деца от ОУ „Неофит Рилски" в Дупница са върнати от училище в петък, тъй като не били с пълния комплект униформа. На са носели елечетата, където е пришита емблемата на училището. Директорът Бистра Стойкова обясни, че децата не са върнати, а са отстранени за кратко от училище и след разговор на учителите с родителите, са отишли в клас и не става въпрос за 20 деца, а само за две-три.

По думите на родителите, не им е дадена възможност да купят допълнителни елементи от униформата и на практика децата трябва да ходят всеки ден с едни и същи дрехи. „Нормално е тези дрехи да се перат, а тогава децата с какво да ходят" - попитаха родителите. Те твърдят, че не са запознати с промяната в училищния правилник, според която носенето на униформа е задължително.

Бистра Стойкова заяви, че от 16 септември възпитаниците на училището са уведомени, че униоформата е задължителна, а поетапно с разпореждането на директорът се запознават и родителите по време на родителските срещи. Промяната е залегнала и в правилника на училището.

Носенето на цялата униформа не е задължително - уточни Стойкова. Елечето с емблемата е задължителния елемнет. Директорът допълни, че родителите са запознати с възможността да поръчат допълнително елече.