Над 34 млн. евро по новата програма за ТГС България- Сърбия и 19, 5 млн. евро за България- Македония
Над 34 млн. евро по новата програма за ТГС България- Сърбия и 19, 5 млн. евро за България- Македония / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Представители от Кюстендилска област отново ще могат да участват с проекти по програмите за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия и България и Македония.

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество за новия програмен период 2014-2020 г., „България - Сърбия" и „България - Македония", бяха одобрени тази седмица от Съвместните работни групи на страните партньори. Това са програми, за които Министерството на регионалното развитие е Управляващ орган.
Така проектите на програмите ще бъдат внесени навреме за одобрение от Европейската комисия, крайният срок за което е 22 септември. При положителна оценка от страна на Комисията, първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година.
Средствата по Програмите се отпускат от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ и са съфинансирани от националните бюджети на страните партньори.

Общият бюджет, с който Програмата "България- Сърбия" ще финансира двустранни проекти от пограничните райони, ще бъде над 34 млн. евро. Над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз. Програмата финансира проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта.
Пограничната зона, допустима за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, обхваща общо 13 области от двете страни на границата или територия от близо 44 хил. км2. От българска това са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил, като в този програмен период ще може да бъде финансиран също най-бедният район в страната - област Враца. От сръбска страна в Програмата се включва Топличка област. Така общото население, което потенциално може да бъде облагодетелствано от проекти, финансирани по Програмата, се увеличава до близо 2,2 млн. души.
„Усилване на двустранното сътрудничество между хората и институциите за съвместно справяне с общи предизвикателства и развитие на потенциала", гласи общата цел на Програмата за регионално сътрудничество между България и Македония до 2020 година. Ресурсът на програмата от общо 19,5 млн. евро ще бъде използван за финансиране на двустранни проекти в областта на туризма, опазването на околната среда и развитието на конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, търговията и насърчаването на инвестициите. Програмата ще насърчава младежкото участие, недискриминацията и включването на уязвимите групи.

Трансграничната зона, в която ще се осъществяват проекти по Програмата, обхваща население от 1 млн. души и около 18 хил. км2 погранична територия. В нея са включени областите Благоевград и Кюстендил от българска страна и районите Североизточен, Източен и Югоизточен в Македония.