Над 300 възрастни се учат да четат и пишат по Нов шанс за успех
Над 300 възрастни се учат да четат и пишат по Нов шанс за успех / Маргарита Петрова

Неграмотни, които не могат да пишат и четат, хора без основно и начално образование са включени в програмата "Нов шанс за успех" на Министерството на образованието, младежта и науката. На територията на Кюстендилска област се обучават 353 души, разпределени в 28 групи, в 7 училища- ОУ "Христо Ботев", ОУ "Марин Дринов" и ОУ "Иван Вазов" от Кюстендил; ОУ "Неофит Рилски", ОУ "Христаки Павлович и ОУ "Христо Ботев"- с. Крайници от община Дупница; ОУ "Христо Ботев"- Сапарева баня.

Най- много са учениците в ОУ "Неофит Рилски"- 102 и в ОУ "Христаки Павлович"- 73- ма. Най- възрастните в групите в областта са до 50- 55 години.

Обучението на групите в 5- ти, 6- ти и 7- ми клас вече приключи, като в момента се проверяват финалните тестове. Всеки ученик е получил по 4 лв. ден, ако има 80% присъствие в часовете. По 4 лв. се дават допълнително и на хората , които пътуват от съседни населени места.

"Всеки успешно издържал изпитите ще получи документ за завършения клас, начално или основно образование, както и еднократна стипендия от 55 лв. Обучението на началните класове продължава до ноември, като в тях има напълно неграмотни хора. Целта е те да се научат да четат, да си попълват молбите за работа, да се подписват", коментира за Дарик старши експертът в Регионалния инспекторат по образованието Маринела Александрова.