Августин Спасов на турнира Никола Петров
Августин Спасов на турнира Никола Петров / личен архив
Двама борци от кюстендилския клуб Васил и Георги Илиеви останаха на победа от медалите и се класираха на 5- то място на много силния международен турнир по борба Дан Колов- Никола Петров, който се проведе в София.
Спортист №1 на Кюстендил за 2017 година, Августин Спасов започна много силно, като победи полски борец с 4:2 точки и след това тушира турски състезател. На полуфиналите отстъпи след много оспорвана битка пред румънеца Виргил Монтияну с 5:6. Монтияну е участвал преди години в турнира по борба в памет на братя Илиеви в Кюстендил и носител на приз за най- добър чуждестранен състезател.

Августин Спасов на турнира Никола Петров
личен архив

Най- драматична бе схватката за бронзовия медал, която Августин Спасов загуби с 8:11 точки, след няколко прекъсвания на срещата и гледане на видеоповторения. Схватката трябваше да е 6 минути, а продължи 12- 13 минути, но споровете решаваше главния съдия на турнира, който бе от Турция, коментира за Дарик главният треньор на клуба от Кюстендил Валери Райчев.

Той е доволен и от представянето на дебютанта Симеон Станкович, който също стигна до петото място, но в категория до 97 кг. Той победи в първите си две срещи турски борци, на полуфинала загуби от национал на Сърбия, който е натурализиран грузинец. В спор за бронза Станкович отстъпи на борец от Грузия, бивш световен шампион за юноши.

Симеон Станкович
личен архив

Милослав Методиев за съжаление претърпя поражение още в първата си среща на турнира от украинец.
“Все още не сме се чули с него, за да обсъдим причините за неочаквано слабото му представяне. Явно подготовката, която води в Турция, с националния им отбор е насочена към Европейското първенство”, каза за Дарик треньорът му Валери Райчев.

Според кюстендилският специалист, Поясът на Никола Петров е трябвало да бъде присъден на Николай Вичев, а не на Тарек Абделслам. Решението е на УС на федерацията. “Трябва да се дава път на младите и талантливи български състезатели”, заключи Райчев.
 
Дарик- Кюстендил