Анелия Геренска
Анелия Геренска / netinfo
Исторически музей Дупница обяви началото на дарителска акция, чрез която да бъде обособена етнографска експозиция. Поводът е 25- та годишнина, която музея ще отбележи през месец май. Интерес представляват най- вече предмети от бита, от края на 19, началото на 20 век.
Исторически музей – Дупница е създаден на 8- ми май 1992 год., с Решение № 93 на ОбС Дупница и съгласувано с Министерство на културата. Съгласно решението, в структурата на музея са включени четири специализирани отдела - археология, етнография, история на България ХV – ХІХ век, нова и най-нова история. Новосъздаденият музей, през 90-те години на миналия век наследява фондовете на закритите къщи – музей “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение.
"Независимо от краткия период на съществуването на Историческия музей, екипът от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8 045 единици в основен и научно- спомагателен фонд, съхранявани в четири фондохранилища. Нека бъдем родолюбци като се грижим за историята и миналото на родния си край! Обръщаме се към вас с призив да дарите стари мебели, облекло, снимки и предмети от градски бит. Не изхвърляйте “непотребните вещи и хартии”, в тях може да е скрито знание за миналите епохи! Попитайте и искайте мнението на музейните специалисти! Дарете ги на музея! Ще ги проучим, съхраним и популяризираме!", апелира директора на музея Анелия Геренска.
Едно от последните дарения са тетрадките на Анани Коканов, дарени от краеведът Иван Хаджийски.
Всички предадени материали ще бъдат описани по надлежния ред, а дарителят ще получи документ. Идеята е експозицията да бъде показана през месец май, когато е годишнината и когато се провеждат традиционните Майски празници на културата.
 
 
 
Дарик- Кюстендил