Мария Габриел обявява национален ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства”
Мария Габриел обявява национален ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства” / netinfo


За осма поредна година, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел организира конкурс за учениците от цялата страна на европейска тематика. Темата на тазгодишното издание на творческата надпревара е „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства". На 1 януари следващата година се навършват точно десет години от приемането на България в Европейския съюз и целта на конкурса е да покаже как учениците възприемат членството ни в Съюза, какви са според тях преимуществата и предизвикателствата от това членство.

„10 години са и много, и малко време. Тази кръгла годишнина ни дава повод както за равносметка, така и за очертаване на перспективи. Точно в този контекст за мен ще бъде интересно да чуя мнението на младите хора, техния личен прочит за постигнатите резултати, за стоящите предизвикателства, за мястото на България в ЕС", коментира Мария Габриел.

Конкурсът е разделен в две възрастови категории и в него могат да участват учениците от всички училища в страната. Първата категория включва ученици от 8 и 9 клас, чиято задача е да напишат есес обем до 2 стандартни страници. Втората възрастова категория обхваща учениците 10 - 12 клас, които трябва да изработят мултимедийна презентация с обем до3 МВ и до 15 слайда.

При изпращането на творбите задължително трябва да бъдат посоченив самото есе или презентация следните данни: трите имена на участника, клас и училище, населено място, телефон и имейл за обратна връзка.

Крайният срок за участие в конкурса е 10 декември.

Електронна поща за изпращане на материалите: concours@mariya-gabriel.eu

Творбите на участниците в конкурса ще се оценяват от авторитетно жури с членове Мария Габриел, проф. д-р Ингрид Шикова - един от основоположниците на специалност "Европеистика" в Софийския университет, Надя Барух - директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки", Милена Милотинова - журналист и водещ на предаването „Брюксел 1", Теодор Стойчев - ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.

Във всяка отделна категория ще бъдат присъдени по 5 първи и 5 поощрителни награди. Наградата за класираните на първите места е посещение на Европейския парламент в Брюксел, а носителите на поощрителни награди ще имат възможност да се запознаят на място в София с работата на една от най-важните държавни институции, която е изненада.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в края на януари 2017 г. на тържествена церемония в столицата.