Листа с чакащи и телекеър в Центъра за почасови услуги в Дупница
Листа с чакащи и телекеър в Центъра за почасови услуги в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Капацитета на специализираният център за почасово предоставяне на услуги за социално включване, който се намира в ж к Дупница в Дупница е запълнен.

Вече няколко месеца Центърът за почасови услуги, разположен срещу пазара в Дупница работи успешно и със запълнен капацитет. За съжаление обаче нуждата от такава услуга е голяма. Има и списък с чакащи. С хората в неравностойно положение работят лични и социални асистенти, домашни помощници, социални работници, психолог, рехабилитатор, медицинска сестра.
Основният проблем пред заетите в Центъра, е преодоляването на емоционалния стрес, сподели Ели Подгорска, началник-отдел „Социални проекти с европейско, национално и местно финансиране". В Центъра се предоставя и една иновативна услуга, каквато имат само две - три общини, „телекеър", благодарение на която може да се следи състоянието на потребителите, но дистанционно и при проблем може да се реагира своевременно, тъй като Центъра разполага и с оборудван микробус. Когато потребител измерва кръвната си захар, например резултатите се отчитат на специален компютър в Центъра, при изменения от нормата това се вижда и се реагира максимално бързо, обясниха работещите там.
Като проблем, чисто практически, пред екипа и потребителите, е невъзможността да използват нормално рампата пред сградата на Центъра, заради спрелите точно пред нея автомобили.