Кюстендилска вода иска увеличение на цената на водата с 9, 6 ст.
Кюстендилска вода иска увеличение на цената на водата с 9, 6 ст. / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Увеличение на цената на водата с 9, 6 ст. за абонатите си в община Кюстендил предлага "Кюстендилска вода" до ДКЕВР. Така за кубик ще се плаща 2, 02 лв. От водното дружество отхвърлиха информацията на печатно издание, че цената за 1 кубик ще бъде 2, 40 лв.

"Предлагаме увеличение само на цената за доставка на вода, от 1, 19 лв. на 1, 27 лв., без ДДС. Цената за отвеждане и пречистване на водата не се променя, тя е съответно 0, 18 лв. и 0, 23 лв. Цената на водата в Кюстендил не е променяна от 2008 година. През тези години неколкократно се увеличиха цените на горивата и електроенергията. За водоснабдяването на града се използват помпени станции, трябва да имаме предвид и засушаването през последните години", коментира за Дарик Йорданка Харалампиева, началник "Производствено технически отдел".

Абонатите от селата в община Кюстендил ще плащат по 1, 52 лв. за кубик, защото при тях няма пречиствателни станции и отвеждане на канализационните води.

Според последните промени в нормативните уредби, всички абонати на "Кюстендилска вода", независимо от това в коя община живеят, ще плащат еднаква цена на водата. За община Бобов дол не се включва цената за пречистване на водата, а за останалите общини и за отвеждането й.

Решението на ДКВЕР се очаква в края на месеца. На общественото обсъждане в София не е присъствал представител на нито една община.