Кметът на Дупница иска да знае + и - за влизане в една ВиК асоциация в областта
Кметът на Дупница иска да знае + и - за влизане в една ВиК асоциация в областта / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница иска за знае какво би получила ако приеме решение да влезе в ВиК асоциацията в Кюстендил. Кметът Методи Чимев заяви за Дарик, че изискването за една асоциация в област, му звучи като опит за национализация.
В Кюстендилска област има само 2 общини със собствени ВиК дружества- Дупница и Сапарева баня. Цената на водата в Кюстендил е почти два пъти по- скъпа от тази Дупница и 4 пъти от питейната вода в Сапарева баня.
"Община Дупница имаше и готов проект за подмяна на водопровод и канализация, и избран изпълнител още през 2012 г., но в България е фактор за съжаление и политическата конюнктура и до договор с МОСВ не се стигна. Категорично е заявено, че финансиране ще има само през ВиК асоциация, но има неизяснени моменти. Влизайки в тази асоциация, всяка община ще бъде длъжна да направи какво и срещу това ще получи какво?", попита чрез Дарик кметът на Дупница.
Методи Чимев очаква нови разговори в МРРБ и МОСВ. Темата е коментирана и с областния управител и депутата Кирил Калфин.
Основният въпрос е дали в този програмен период до 2020 година ще се финансира по един проект на всяка ВиК асоциация? Освен община Дупница и община Кюстендил има вече готов проект за подмяна на водопровод и канализация в града и 3 от най- големите села.
"Морковът е подаден, тичаме срещу него, да видим- кой пръв ще стигне до него", заключи лаконично кметът на община Дупница Методи Чимев.