Илинден
Илинден / Влади Владимиров, Дарик
Илинденската епопея и денят 2- ри август, заемат водещо място в историята на Кюстендил, отбеляза кметът на Общината Петър Паунов, след поднасянето на венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в центъра на града.

“Тази саможертва, която е извършена от нашите предци има изключителна голяма заслуга за изграждането ни днес. Не само за съществуването ни, като град и като държава, но и за изграждането ни, като вътрешна хармония и самоотверженост към днешните идеали. Исторически ден е и с оглед на вчерашното подписване на този международен договор, който ще се окаже, надявам се ключов и за икономическото и не само, развитие на региона. Както се изрази и премиера Борисов, младите хора ще бъдат на Балканите и ще пребъдват тук. Честит празник на всички!”, коментира кметът на Кюстендил. Петър Паунов поднесе венец заедно със заместниците си Росица Плачкова и Светослав Василев.

Илинден
netinfo

Директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички припомни пред Дарик за ролята и мястото на Кюстендил по време на Илинденско- Преображенското въстание.
“В тази, действително най- връхна и кървава епопея за обединението и освобождението на България, Кюстендил играе ключова и знакова роля, като на врата към Македония. Тук е първия пункт на вътрешната македоно- одринска революционна организация. През Кресненско- Разложкото въстание 1878 г., тук е като център на въстанието, тук са ръководителите и все така до Илинден 1903 г.  В Кюстендил и близките местности- Сенокос и при село Слокощица се въоръжават огромната част от българските чети които преминават във вътрешността на Македония и участват в борбата за освобождението й. Така и след разгрома на въстанието, Кюстендил посреща стотици хиляди бежанци от опожарените градове и села в Македония. Трудно можем да си представим въстанието на 2- ри август 1903 г. без Кюстендил. Кюстендил е своеобразен център на това въстание във вътрешността”, заяви Дебочички.
 
Илинден отново ни събира и обединява, защото националните идеали са над всичко временно и преходно, обяви водещата на честването Ирена Маринкова и призова, в знак на признателност, да се почете паметта на загиналите в тази кървава епопея, с 1- минутно мълчание.
 
Венец от името на Областна администрация поднесоха зам.- областният управител Райчо Цветин и секретарят на областта Гергана Михайлова. Пред паметника на Тодор Александров се поклониха представители на Общински съвет- Кюстендил, на политическите партии ГЕРБ и ВМРО, на дружеството “Св. Св. Кирил и Методий”, граждани.

Илинден
netinfo

Илинден
netinfo

Илинден
netinfo

Илинден
netinfo


 
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил