Изложби, конкурси и мерене на въглероден монооксид на пушачите за  Международния ден без тютюнопушене
Изложби, конкурси и мерене на въглероден монооксид на пушачите за Международния ден без тютюнопушене / Дарик радио,архив

По повод Международния ден без тютюнопушене - 21 ноември, РЗИ- Кюстендил, съвместно със Сдружение „Младежки парламент", от 21 октомври до 15 ноември, 2013г. организират фотоконкурс на тема „Тютюнопушенето и вредите от него върху нас - хората и околната среда" за млади фотографи от 5 до 12 клас от община Кюстендил.
На 19 ноември в град Бобов дол, учениците от СОУ „Христо Ботев" в училището ще подготвят изложба от рисунки, колажи и фотоси посветени на тема „Тютюнопушене - проблеми и здравни последици"; ще се проведе викторина; предстои определяне на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта на желаещи пасивни и активни пушачи и консултиране; регистриране и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи);


На 21 ноември от 11.00 часа на площад „Велбъжд", град Кюстендил предстои подреждане на фотоизложба и награждаване на победителите във фотоконкурса; определяне на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта на желаещи пасивни и активни пушачи и консултиране; разпространение на информационни материали.
За първи път Международният ден без тютюнопушене е отбелязан през 1977 г. в САЩ по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден, а понякога и завинаги.
Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).
В България за първи път той е отбелязан през 1990 г.
Кампанията има за цел да промени отношението на хората към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.