Иван Ибришимов: Всеки ден, в който Москов оглавява системата на здравеопазването, води към нейния крах
Иван Ибришимов: Всеки ден, в който Москов оглавява системата на здравеопазването, води към нейния крах / БСП

Депутатът от БСП- Лява България, д- р Иван Ибришимов изрази надежда, че премиерът Борисов ще поиска отговорност от министър Москов и ще потърси нов министър.
„Здравеопазването не може да е залог за съществуване на настоящата коалиция. Всеки ден на този министър начело на системата на здравеопазването води към нейния крах", категоричен е депутатът от Кюстендилски избирателен район.
Д- р Ибришимов подчерта, че при изказването си от парламентарната трибуна по повод протестите на лекарите - министър Москов е показал, че не разбира причината за тях. „Само министърът не разбра защо стачкуват лекарите. Те не стачкуват за това, че няма пари, а заради административния и нормативния хаос в системата на здравеопазването", заяви депутатът от левицата.
Лекарите, от които зависи първичната медицинска помощ и които са на входа на системата, днес са на улиците. „Какво ще стане в системата на здравеопазването, ако по ефекта на доминото излязат и болници, не само публични, но и частни, както и съсловни организации, защото и те не са доволни", попита д- р Иван Ибришимов. Депутатът припомни, че левицата е предупредила за проблемите, сред които: разделянето на допълнителен и задължителен пакет, за това, че не може касата да определя коя болница да сключва договор с нея и коя - не. Именно затова бе внесен и вот на недоверие в сферата на здравеопазването. „Ако тогава вотът на недоверие към кабинета „Борисов" 2 не успя математически, то политически ние постигнахме силен ефект - и Конституционният съд отхвърли решението за разделяне на здравните пакети, министърът инициира промени в закона за лечебните заведения", заяви социалистът.
По повод предстоящия 49-ти Конгрес на левицата, Иван Ибришимов заяви, че в състоянието, в което се намира БСП, не е добро, и то не е от година или две.
„На бедна държава като България й е нужна силна лява партия. Сегашното ръководство води правилна политика и БСП се утвърждава като единствената алтернатива на това дясно управление. Иска ми се след конгреса БСП да излезе единна и силна, и да продължи своя курс", заключи народният представител, цитиран от сайта на БСП.