/ netinfo
Генерални директори на горски стопанства в ЕС засадиха истинска европейска гора в Рила планина.

Под мотото „За зелена и обединена Европа” представители на страните-членки на ЕС, които работят в сферата на горите, днес засадиха по една фиданка, която ще символизира държавите в общността.

Дърветата са от видовете „Атласки кедър” и „Бреза” и се намират в землището на село Падала, до пътя за Рилския манастир. Европейските експерти показаха истинско майсторство в засаждането на младата горичка и с много вдъхновение и ентусиазъм се справиха със залесяването. 

Те не скриха очараванието си от красивата българска природа. „Удоволствие е за мен да съм сред такава прекрасна природа. Но най-важното е ние, хората, да полагаме грижи да я опазваме и да я съхраним за идните поколения.

Надявам се, че ще дойда пак, за да видя колко е пораснала брезата, която засадих”, сподели холандецът Лео ван дер Хайден, зам.-директор по природно и бологично разнообразие в Холандия.

С европейските експерти пристигна и зам.-министърът на земеделието, храните и горите – Атанас Добрев. „Виждате колко са вдъхновени нашите гости от крпасивата ни природа. Не спират да се снимат сред тази зеленина.

Вярвам, че много от тях ще дойдат отново в България и ще пристигнат тук, за да продължат да полагат грижи за засадените от тях дървета. Ще увеличим тази гора с помощта деца от град Рила”, сподели зам.-министърът.

Директорът на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов, увери, че целта е тази гора да се съхрани и мястото да се превърне в предпочитан кът за отдих от местните хора и туристите от страната и чужбина.

„Ние ще положим всички усимия, за да опазим тези дървета от бракониерите, за да има за години напред в България Европейска гора”, каза Дамян Дамянов.