Фолклорен ансамбъл "Багреница"
Фолклорен ансамбъл "Багреница" / netinfo
90- годишен юбилей чества НЧ “Отец Паисий 1928”- село Багренци, в Община Кюстендил. Тържественият концерт започва в 18.00 ч., като в него ще вземат участие, както самодейците от Фолклорен ансамбъл “Багреница” - певци и танцьори, така и гостите от Фолклорна формация “Шопе” - от община Горна Малина и изпълнителите от Фолклорна група “Гайтанче” - Симона Петрова и Марио Иванов, с ръководител Гергана Борисова.

Във фоайето на читалището е подредена богата фотоизложба, а публиката в залата ще види на екран, презентация за успехите и отличията на самодейците от НЧ “Отец Паисий 1928”.

“В музикалната програма ще заложим на автентични песни и танци от с Багренци и шопския край. Танцьорите ще покажат и танца Василия, който се е изпълнявал на Еньовден. Постановките и хореографията са на ръководителя на ФА “Багреница” Ивайло Маджаров”, каза за Дарик председателят на НЧ “Отец Паисий 1928” Йорданка Иванова.

Читалището е основано 1928 г. от учителя Димитър Лазаров и местната багренска интелигенция по това време, като се сформира театрална трупа, която изнася представления и в близките села - Търновлак, Жабокрът, Граница.
Дарик- Кюстендил