Финансират проекти на работодатели за обучение и специализирано работно облекло
Финансират проекти на работодатели за обучение и специализирано работно облекло / Даниела Атанасова, Дарик Кюстендил

Бистра Ковачева,  началник отдел "Програмиране и договаряне" в Главна дирекция "Европейски фондове и международни програми" в Агенцията по заетостта представи пред кюстендилски работодатели схемата за безвъзмездна финансова помощ "Безопасен труд", разработена от отдела. 70 млн. лева е стойността на безвъзмездната финансова помощ по  схемата. Минималният размер на един проект, който ще  представят работодателите трябва да е на стойност 50 000 лева, а максималния - 200 000 лева. За малки и средни предприятия не се изисква съфинансиране  от страна на кандидата , а за големи предприятия съфинансирането е в размер на 20 % от стойността на договора.

Дейностите, които ще се финансират са: закупуване на предпазни средства и специално работно облекло, разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд във връзка с въвеждане на ново работно оборудване и технологии, обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии. Изискването е обученията да са с продължителност не по-малко от 45 учебни часа.

Очакваните резултати от успешното реализиране на схемата са най-малко 350 предприятия да бъдат подпомогнати и с 25 % да намалеят трудовите злополуки и професионалните заболявания при подкрепените работодатели. Проектните предложения се подават в "Бюрото по труда" в Кюстендил до 21-ви декември. Информационната кампания по схемата "Безопасен труд" ще продължи до 4-ти ноември.

Финансират проекти на работодатели за обучение и специализирано работно облекло
netinfo