Езикова гимназия ще си партнира с ЕК. Първият урок бе за човешките права
Езикова гимназия ще си партнира с ЕК. Първият урок бе за човешките права / Езикова гимназия- Кюстендил

„Всички са равни по достойнство и права", под това мото се проведе урок по история в Езикова гимназия "Д-р П. Берон"- Кюстендил. Той бе воден от учителката по история Елена Мирчева и Петър Нацев, бивш възпитаник на гимназията и настоящ представител на Европейската комисия в България.

Ученици от 11- ти клас, от група за профилирана подготовка по история проследиха, работейки с исторически текстове, как се ражда идеята за човешките права и каква еволюция претърпяват  те в различните исторически епохи. Урокът „Идеята за правата на човека от епохата на Просвещението до Европейската харта на основните човешки права" премина като интерактивен урок, с изпълнение на много разнообразни задачи и дейности. Учениците извличаха информация от исторически документи и формулираха различни права на човека, групираха ги и даваха примери за това, колко са важни човешките права и гарантирането им от властта, за да се развиват отделната личност и общностите.

Под формата на презентация, постери, интерактивни игри и работа по групи се направиха основните изводи, че човечеството е положило изключителни усилия в борба да се осъзнае важността на идеи, като свободата на личността и равните права на гражданите, гарантирани от едно демократично и хуманно общество, и че хората трябва да познават и отстояват правата си. Занятието продължи с участието на г-н Петър Нацев, който проведе обучение на учениците по правата на гражданите в Европейския съюз.

Обучението премина под формата на игри и състезания, учениците показаха знания за ЕС и получиха много награди, и различни материали. Този урок поставя началото на партньорството на Езикова гимназия с Представителството на Европейската комисия в България.