Детски за всяко дете и налагане на тридетния модел искат от БДЦ
Детски за всяко дете и налагане на тридетния модел искат от БДЦ / БДЦ

Детска добавка да получават всички родители, за първо, второ и трето дете, като отпадне подоходния критерии, предлагат от БДЦ. Депутатът от Кюстендилски регион Петър Петров каза за Дарик , че законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца вече е внесен в Народното събрание.
„Сега добавки получават деца на родители, които внасят в бюджета или малко пари под формата на данъци, или изобщо не внасят. Справедливо е да се грижим за всички деца, за държавата те трябва да са равнопоставени и равноправни. В България има 1 200 000 деца под 18 години, по данни на НСИ от 2011 г., 800 000 от тях в момента получават добавки. Искаме да премахнем една социална несправедливост и дискриминация спрямо другите 400 000 деца. Другата промяна, която искаме да се направи в Закона за семейни помощи е размерът на помощта, който се определя ежегодно със закона за държавния бюджет за съответната година, да е по-голям не само за второ, но и за трето дете в семейството. Така допълнително ще се стимулира раждане на второ и трето дете и налагане на тридетния модел", коментира Петър Петров.
Според депутатът от ЛИДЕР към момента се прилага политика на социално подпомагане на най-бедните, защото има доходен тест за семейството. Искаме промяна на политиката и насърчаване на отговорното родителство.
"Много важно е обществото ни да осъзнае, че детската добавка е насърчителна за родителите, които отглеждат децата си в България, а не социални помощи за бедни. Превръщането на детската добавка в насърчителна мярка е знак за признание към работещите родители, които пълнят бюджета с данъци. Осъзнаваме, че това не е решение на демогравския срив и на всички проблеми, но е една крачка към справедливо отношение към всяко дете и всяко семейство с деца", каза още пред Дарик депутатът инж. Петър Петров.
Промените в Закона за семейни помощи за деца, които БДЦ предлагата са следните:
" § 1. В чл. 7, ал.1 се правят следните изменения и допълнения:
„Месечните помощи за дете до навършване на средно образование, но не повече от 20- годинишна възраст, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семейства, НЕЗАВИСИМО ОТ ДОХОДИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО, при условие, че детето:"
§ 2. В чл. 7. ал.4, т.1 се правят следните изменения и допълнения:
„ 1.второ И ТРЕТО дете в семейството, с изключение на случаите по ал.2;".