Деца от Кюстендил получават членски карти от новоучредените клубове „Млади възрожденци“

деца Левски
деца Левски
С тридневни инициативи под мотото „Левски в моя град“ млади кюстендилски възрожденци  почитат 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода. Клубовете „Млади възрожденци“  към Общобългарския комитет „Васил Левски“са сформирани в цялата страна.  В Кюстендил такива общности има в ОУ “Проф. М. Дринов“, ОУ „Христо Ботев“,ОУ „Даскал Димитри“, ОУ „Иван Вазов“ и НУ „Св. Климент Охридски“, а вече и в ПГИМ и в ОДЗ „Славейче“. Тридневните ученически тържества, посветени на юбилейната годишнина, започнаха с празник на улица „Васил Левски“.
Ученичката Адриана Михайлова прочете есе, посветено на  Апостола, след това под звуците на патриотични песни децата се заеха да почистят и боядисат бордюрите на улицата. Преди тях работници  от общинското предприятие „Чистота“ се бяха постарали да измият асфалта, който се превърна  в голямо ателие на открито за детските рисунки с тебешир. Избраната от малките художници тема беше „Родината на Левски – моята родина“. Материалите за тебеширеното ателие подари Сашка Миланова от книжарници „Елрико“, а за боядисването на бордюрите – Гроздан Грозданов.
Симеон Иванов – председател на Общинския комитет „В. Левски“ , връчи почетни знаци на най-възрастния и на най- младия жител на улицата с достолепното име – 91-годишният бивш учител Александър Захариев  и Стефан Тодоров, който е само на година и 9 месеца. Юбилейният  патриотичен маратон за Левски продължава тази вечер в Учителския дом с тържество, на което най-новият почетен гражданин на Кюстендил Румен Манов ще връчи членските карти на  членовете на новоучредените клубове „Млади възрожденци“, съобщиха от читалище „Асклепион“, което е съорганизатор на проявата.