Шишковци
Шишковци / netinfo
Производители на ябълки от село Шишковци се оплакаха от липсата на реализация на продукцията им. Изкупната цена на ябълките е около 10 ст. за кг., като в момента дори не се изкупуват, а се разменят срещу ракия или натурален сок. В момента за 50 кг ябълки се дават 3 литра сок, а срещу 100 кг. се дава по 9,7 литра ракия, която обаче се и доплаща от собственикът на ябълките.

Шишковци
netinfo

„През тази година се родиха много ябълки и сега няма къде да ги реализираме. Част от тях вече са на земята. Не можем да си върнем дори средствата, които сме вложили в отглеждането им. Държавата е абдикирала, никой не ни обръща внимание. Тези тонове ябълки няма къде да се пласират. Изкупуването е само на някакви малки количества. Не знаем какво ще ги правим. Прибираме и в складове, но плода ще се разсипе”, заявиха част от производителите.

Шишковци
netinfo

Според тях е нужно да се направи една борса в Кюстендил, по подобие на тези в Петрич и Пловдив.
В момента в село Шишковци има масиви с около 400 дка с ябълки, който са на около 80- 90 производители.

Шишковци
netinfo

Шишковци
netinfo

Шишковци
netinfo

„Младите хора, които се занимават със земеделие са готови дори да се откажат и да заминат в чужбина, ако до две- три години не се намери начин за реализация на продукцията от плодове и зеленчуци. От Правителството и общината няма никаква селскостопанска политика.  На времето на Винпром се даваше нискокачествената ябълка, а сега се дава първо качество. От общината бяха обещали, че ще се пуснат някакви фабрики за преработка и цехове за сокове, но това до сега не става. Според мен, областното и общинското ръководства трябва да работят в тази посока, тук да има едно голямо консервно- преработващо предприятие. Необходима е и борса, но не такава, каквато е в момента, а по подобие на тези в страната, които работят”, каза кметът на Шишковци Климент Терзийски.

Шишковци
netinfo

Шишковци
netinfo


 
Дарик- Кюстендил