„На хорото се хвани - HIV така не се лови!“ - информационна АНТИСПИН кампания
„На хорото се хвани - HIV така не се лови!“ - информационна АНТИСПИН кампания / ThinkStock/Getty Images
Стартира втория етап на Националната АНТИСПИН  кампания, в Деня на влюбените и виното. Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазванет от началото на годината  до  01 февруари 2017г. са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално  са 2487 лица.
И през миналата година се запазва тенденцията броят на  новорегистрираните  мъже  да е  над четири пъти  по-голям  от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция  в България през 2016г. са инфектирани по сексуален път.  
По трима нови болни от СПИН отчита за област Кюстендил РЗИ през последните 2 години.
РЗИ- Кюстендил приветства празника Свети Валентин припомняйки, че освен любовта във всички човешки дейности, любовта между двама души е най-красивото преживяване, което прераствайки в сексуални взаимоотношения може да крие и рискове от нежелана бременност или полово преносими болести в това число и ХИВ/СПИН.
 
Дарик- Кюстендил