Бинарен урок: Жената и любовта пред съда на етическото
Бинарен урок: Жената и любовта пред съда на етическото / netinfo

Бинарен урок на тема: „Жената и любовта пред съда на етическото. Норма и свобода в Йовковия свят" се проведе в Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов". Идеята за него бе на Милена Колева - учител по Български език и литература и Райка Андонова - учител по Философски дисциплини.

Урокът наблегна на междупредметните връзки, а целта на учениците беше да направят анализ на двата Йовкови разказа: „Постолови воденици" и „Албена" от гледна точка на българския език и литературата и етиката и правото. Учениците бяха разделени на две групи - литератори (новинар и репортери) и философи (съдебни заседатели от гледна точка на морала, съдебни заседатели от гледна точка на правото и съдии).

Урокът премина в присъствието на Теменужка Алексова (старши експерт в РИО на МОМН-Кюстендил), инж. Нели Петкова (началник отдел „Просвета" към община Кюстендил) и учители от гимназията. От обсъждането стана ясно, че учениците от XIIа клас на ПТГ „Джон Атанасов" са се справили отлично с поставените им задачи и урокът прави нов, необичаен прочит на Йовковите разкази, пречупен през призмата на нашата действителност.