Дупница
Дупница
Вече 65 години всеотдайни и смели мъже рискуват живота си, за да спасяват пострадали хора в планината. 65 години, в които за тях няма лято, зима, пролет или есен. Няма горещо или студено. Има ли сигнал за бедстващ в планината те са там. Днес в отряда има 20 планински спасители и четирима стажант-планински спасители, всички те са доброволци. От 2017 година има един щатен служител. За района, който обслужват обаче на отряда са необходими 26 човека.

ПСС Дупница е един от най-натоварените отряди в страната, най-вече заради големия интерес към циркуса на Седемте Рилски езера. Хиляди са хората, които днес са живи благодарение на планинските спасители. Част от тези благодарни граждани показват своята признателност осигурявайки необходимите за службата техника и материали. Така през последната година ПСС получи като дарение професионален дрон, компютърна конфигурация, а очакват до дни и олекотена планинска количка.

„С действащите планински спасители и ветераните, Дупница би трябвало само да се гордее“, каза началника на отряда Кирил Чолаков.

Чолаков е един от най-дългогодишните спасители, има зад гърба си 35 години планинско спасяване. Питам го какво го мотивира толкова години да бъде спасител, на което ми отговаря, че при него не е въпроса защо го прави, а до кога ще мога да го прави. „Имаме ли сигнал, тръгвам“, казва Чолаков и споделя, че неведнъж е оставял семейството си по време на празниците, за да бъде в планината и да спасява бедстващи хора.

Но всеки един от спасителите е наясно с тези рискове, ставайки част от ПСС. Днес, макар и малко има желаещи млади хора да станат част от доброволческата организация. Условията не са леки, но за желаещите няма пречки. Всеки, който иска да стане част от ПСС трябва да изкара една година с отряда, да види обстановката, в които се работи и да прецени дали планинското спасяване е неговата мисия, след това в рамките на две години трябва да изкара 4 курса и след успешно полагане на изпитите може да стане планински спасител.

ПСС Дупница е сформирана на 19 февруари 1955 година, след инцидент с лавина в планината, в района на хижа „Рибни езера“, когато са затрупани над 40 човека, а 3-ма намират смъртта си. След този случай се вижда изразената нужда от доброволно формирование в Дупница, които да оказват помощ на пострадалите туристи.