съд темида
съд темида / Дарик, архив
Районен съд-Дупница, под председателството на съдия Светла Пейчева, взе мярка за неотклонение “Парична гаранция”, в размер на 200 лв. по отношение на Никола П., който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 339, ал.1 от НК, за държане на взривни вещества без съответното разрешително. Съдът остави без уважение искането на Районата прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение ,“Задържане под стража”. Паричната гаранция е внесена и мъжът е освободен.

Съдът счете, че няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, предвид неговата възраст и влошено здравословно състояние. Никола П. е неосъждан, има решение на ТЕЛК с 84% неработоспособност. Пред съда, той е дал обяснение, че е ползвал телта от електро капсул детонаторите за връзване на лозниците си в двора, факт, който е потвърден и от дъщеря му. Не е установена към момента и давността на електродетонаторите.
 
Никола П. е привлечен кат обвиняем затова, че на 18.02.2020 г. в Дупница, в пристройка и дървен навес в двора на недвижимия имот, и в мазе на къща, е държал взривни вещества и електродетонатори, без да има за това надлежно разрешение.
 
Определението подлежи на частна жалба и протест пред Окръжен съд-Кюстендил.