последиците от градушката
последиците от градушката / netinfo
Напълно унищожена е продукцията от череши, ябълки, грозде, домати и др. в село Раждавица, след последната паднала  градушка. Повечето земеделски производители са с малки площи и никой от тях не е застраховал продукцията си. За създалият се проблем е сигнализирана и общинска администрация- Кюстендил.

последиците от градушката
netinfo

последиците от градушката
netinfo

„Тази буря ще се помни с години в селото. Такова нещо не е имало в близките 50 години. Всичко беше унищожено в рамките на 15 минути. По улиците имаше 30 см. вода, а ледът стоя до другия ден. Хората разчитаха на тази продукция. Много от тях с парите от плодовете и зеленчуците си купуваха дърва за зимата. За щастие няма поражения по къщите, но има повредени  три улици, които отиват към гробищата”, заяви кметът на Раждавица Стоян Ръждавички.

последиците от градушката
netinfo

„Земеделската ни продукция е напълно унищожена. Не може да се откъсне никакъв здрав плод. Черешите са смазани изцяло, ябълките също, дори и цветята са унищожени. От силната буря ми се счупи и крушата в двора. По време на бурята се натрупа половин метър лед покрай улуците”, каза жителката на Раждавица Венета Иванчева.

последиците от градушката
netinfo

последиците от градушката
netinfo

„От продукцията се надявахме да изкараме някакъв лев. Ябълките са още на дървото, но те са набити, всичко ще падне. При черешите ситуацията е още по плочевна. След като ни се дава ниска цена на тях, 40- 50 ст. за берачите и сега градушката ни принуждава да оставим плодовета на дърветата. Имам да бера още 3 тона череши, но сега ще ги оставя”, обясни земеделският производител Валентин Рашев.
„Близо 90 % от продукцията ми е смазана. През зеленчуковата градина все едно реката беше минала през нея. Толкова труд и средства съм вложила и сега накрая нищо. Тази продукция беше  за цялото ми семейство. Поне къщите ни оцеляха”, каза Малинка Плачкова, която има градина от 4 дка. ябълки.

последиците от градушката
netinfo