Вандали изпотрошиха старите димитровградски гробища
Вандали изпотрошиха старите димитровградски гробища / netinfo

Над 60 надгробни плочи са съборени и потрошени в нощта срещу събота в старите димитровградски гробища. Рано сутринта гробари първи са забелязали погрома. Част от плочите са изкъртени от постамента и съборени, други са натрошени на няколко места. Служителите в гробищния парк са информирали началника на общинското предприятие „Траурен обреден дом” Славея Михайлова. Съобщено е и на кмета Стефан Димитров и на полицията.

Старият гробищен парк се намира близо до квартал “Габера” край жп-линията и пътя за Стара Загора, недалеч от него са и големи предприятия и складовата зона на града, но през нощта паркът не се охранява и не е осветен.

Миналото лято са били поругани и новите гробища в Димитровград. Тогава група младежи и девойки танцували голо хоро върху гробовете.

Преди около 7 години е извършен друг вандалски акт в стария гробищен парк на Димитровград. Осквернените, съборени и натрошени паметници са били около 30. По плочите са били изрисувани пентаграми, пречупени кръстове и числото на Дявола 666. Вандалите не са разкрити.

Около година по-късно, ошарен с подобни символи, беше и паркът „Пеньо Пенев”, като не бе пожален дори паметникът-костница на поета. Вандалският акт беше извършен броени дни преди традиционните национални литературни дни “Пеньо Пенев” , които се провеждат в Димитровград на всеки две години.