Тазгодишните повелители на традиционната кулинария и занаяти в Тракия бяха избрани по време на второто издание на фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” вчера в Ивайловград. Организатори на събитието са НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград, Община Ивайловград и Инициативен комитет на местната общност.
Кметът на Общината Диана Овчарова официално откри фестивала в петък, когато фолклорни изпълнения на местни и гостуващи таланти, спектакълът „Песни за младо вино” и омагьосващия звук на кирати край огъня загатнаха на гостите и посетителите за експлозията от цветове, усещания и емоции, които предлага „Кулинарното наследство на Тракия”.
Във вторият фестивален ден тричленно жури в състав Камелия Чолакова – председател на „Читалищна асоциация за развитие ЮГ”, Емил Върбанов – главен експерт в Национален фонд „Култура” и Александра Хорозова – директор на СОУ „Христо Ботев” Ивайловград, реши да присъди две награди за „Цялостно представяне”. Наградени в категорията са НЧ „Пробуда 1914” клон Славеево и участниците от община Димитровград. Вкусните традиционни гозби, приготвени пред очите на гостите, пресъздаването на народни обичаи и прекрасните изпълнения на български фолклорни песни спечелиха на Славеево и Димитровград заслуженото признание.
НЧ „Пробуда 1914” клон Лъджа събра най-много точки в категория „Атрактивно представяне на занаят” с демонстрация на стриване на зърно с хромели.
В категория „Биопродукт” награди бяха присъдени на ивайловградското село Плевун за демонстрацията на традиционно добиване на булгур и на гръцка фирма за демонстрацията на традиционна ръчна направа на кускус.
Най-многобройни бяха участниците от България. Свои щандове бяха подредили още представители на Гърция, Турция и Франция.
По време на фестивала гостите имаха възможност в реално време да наблюдават как се приготвя зелник, клин, мекици, катми, чеверме, рачел, избиване на масло и добиване на бърканица, как се пече под връшник, как се приготвя домашен сапун, трахана, кускус, как се мели брашно с хромели, как се прави булгур, как се чепка и преде вълна, плетене на една кука и още много. Всеки можеше да опита и купи био ябълков оцет, хляб от лимец, биологично вино, ивайловградски тахан, мед, местни зеленчуци и плодове и благоуханни билки.
Всеки желаещ можеше да се превърне в майстор за един ден като се включи в приложното ателие по изработване на шита дантела - кене, организирано на шанда на „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите” или в някое от многобройните кулинарни ателиета, предлагани почти на всеки щанд.