Ученически парламент, Димитровград
Ученически парламент, Димитровград / Дарик радио, Хасково
Ученици играха на Общински съвет в Димитровград
93740
Ученици играха на Общински съвет в Димитровград
  • Ученици играха на Общински съвет в Димитровград
В ролята на общински съветници влязоха за малко повече от половин час днес 23-а младежи от ученическите съвети на димитровградските училища и ученическият парламент. В зала „Гроссето“, където заседават общинските съветници те проведоха своя сесия, като в дневния й ред включиха 12 докладни записки, една от които бе внесена извънредно. Тя касае поставянето на светофарна уредба на кръстовището на ул. Иван Вазов с ул. Груди Кирков, където неотдавна при ПТП пострада тежко 8-годишно дете. Решението получи вота на 19 от учениците, а 4 се въздържаха при гласуването.

Димитровград, Ученически парламент
Дарик радио, Хасково

Три от предложенията в дневния ред не бяха приети- на паркиралите върху тротоари да бъде налагана санкция в размер на 50 лв., като събраните така средства да бъдат целево за детски площадки; емблематичните люлки ракети в парк „Вапцаров“ да бъдат ремонтирани и пространството около тях облагородено, както и да бъдат орязани клоните на дървета по ул. Хр. Г. Данов, които пречели на живущите там.

Димитровград, Ученически парламент
Дарик радио, Хасково

Нито една от докладните в младежката сесия не получи единодушно одобрение, макар и в залата да липсваха дебати. Приети бяха решенията за обновяване и модернизиране на спортен комплекс „Раковски”, облагородяване на място за сбирки на ученици по извънкласна дейност в ПМГ „Вазов“, ремонт на басейн „Кораба“ и възстановяване на занятията там, поставяне на дефибрилатори, аптечки и кошчета за кучешки отпадъци на определени места в Димитровград и кварталите, създаване на платформа Младежки информационно-консултантски център и финансиране на проект „13 Swings“ (13 люлки).

Димитровград, Ученически парламент
Дарик радио, Хасково

В заседанието на ученическия местен парламент днес участваха представители на ученическите съвети в ПМГ "Иван Вазов", професионалната и езиковата гимназии, основните училища "П. Славейков" и "Алеко Константинов" и средното "Любен Каравелов", както и от Общинския ученически съвет.

Димитровград, Ученически парламент
Дарик радио, Хасково

Гости на сесията бяха председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, общински съветници от всички сесийни групи, представители на общинската администрация, директори и учители. Сесията води възпитаничката на хасковската езикова гимназия Мила Римпопова, която в Деня на ученическото самоуправление на 9 май зае поста председателят на димитровградския общински съвет. В ролята на кмет отново бе председателят на общинския ученически съвет Радослав Стефанов. Двамата коментираха, че им е било изключително интересно и полезно, както и че се надяват повечето от приетите днес в ученическата сесия решения реално да бъдат изпълнени от общинската администрация на Димитровград. Поздравления за работата им днес младежите и децата получиха и от председателя на местния парламент Гергана Кръстева, която връчи на всеки от 23-та ученици тях специален сертификат за участието им в Деня на ученическото самоуправление и младежкия парламент.
 
Инициативата е част от програмата на община Димитровград за отбелязване на Международния ден на детето - 1 юни, която тази година е под мотото "Децата превземат властта". Целта е децата и младежите да се запознаят с работата и дейността на местната власт, коментират организаторите от администрацията.